Problem in building opencv_contrib with opencv-3.0.0-alpha

asked 2015-03-06 09:20:41 -0500

Balam gravatar image

updated 2020-10-24 03:22:24 -0500

Hi, I'm trying to build opencv_contrib with my opencv 3.0.0-alpha by following this Read me , and unfortunately I had also this ugly message "Configuring incomplete, errors occurred!". I need the "xfeatured" module for my project and I don't know how to fix this problem . I just copy the errors shown in my console maybe you can help me to get out of it :


CMake Error: Could not open file for write in copy operation /home/asma/opencv/opencv-3.0.0-alpha/CMakeFiles/CMakeTmp/CheckIncludeFile.c.tmp CMake Error: : System Error: Permission denied CMake Error at /usr/share/cmake-2.8/Modules/CheckIncludeFile.cmake:40 (configure_file): configure_file Problem configuring file Call Stack (most recent call first): cmake/OpenCVFindLibsVideo.cmake:158 (CHECK_INCLUDE_FILE) CMakeLists.txt:448 (include)


-- Looking for linux/videodev.h CMake Error at /usr/share/cmake-2.8/Modules/CheckIncludeFile.cmake:48 (try_compile): Failed to open /home/asma/opencv/opencv-3.0.0-alpha/CMakeFiles/CMakeTmp/CMakeLists.txt


many other errors like the previous one , it tries to open some .h but it fails to o it .


-- Could NOT find Matlab (missing: MATLAB_MEX_SCRIPT MATLAB_INCLUDE_DIRS MATLAB_ROOT_DIR MATLAB_LIBRARIES MATLAB_LIBRARY_DIRS MATLAB_MEXEXT MATLAB_ARCH MATLAB_BIN) -- VTK is not found. Please set -DVTK_DIR in CMake to VTK build directory, or to VTK install subdirectory with VTKConfig.cmake file


Finally , it's written that : CMake Warning at CMakeLists.txt:1091 (message): The source directory is the same as binary directory. "make clean" may damage the source tree -- Configuring incomplete, errors occurred! See also "/home/asma/opencv/opencv-3.0.0-alpha/CMakeFiles/CMakeOutput.log". See also "/home/asma/opencv/opencv-3.0.0-alpha/CMakeFiles/CMakeError.log"


Can any one help me please ?

edit retag flag offensive close merge delete

Comments

Is there a specific reason that you are using the alpha version? If not, try opencv_contrib with the beta. I think that should work.

Potato gravatar imagePotato ( 2015-03-06 10:15:34 -0500 )edit
1

Or even better, move to the git repository, master branch. Since the alpha release the contrib modules have been broken and fixed several times. Always grab the latest fixes!

StevenPuttemans gravatar imageStevenPuttemans ( 2015-03-06 10:48:20 -0500 )edit
1

OK, I'll try to work with the beta version, and to build opencv_contrib with it.If I got problems I'll keep you informed.

Balam gravatar imageBalam ( 2015-03-08 06:57:18 -0500 )edit

Hi again , I tried to have the beta version of opencv and it was perfectally done , when I want to build the opencv_contrib with it , I got problem. Like is mentioned here I cloned the package an do the "cmake" step successfully (it was saying : Configuration done / generating done ) , but for the final step "make -j5" or "make install" , it dosen't work probably , it was stopped in 35% , with many problems.

make[2]: * [modules/rgbd/CMakeFiles/opencv_rgbd_pch_dephelp.dir/opencv_rgbd_pch_dephelp.cxx.o] Error 1 make[1]: [modules/rgbd/CMakeFiles/opencv_rgbd_pch_dephelp.dir/all] Error 2 make[2]: [modules/ximgproc/CMakeFiles/opencv_ximgproc_pch_dephelp.dir/opencv_ximgproc_pch_dephelp.cxx.o] Error 1 make[1]: * [modul

Balam gravatar imageBalam ( 2015-03-09 07:09:04 -0500 )edit

hmm can you try disabling the rgbd module? Do this with adding -D BUILD_opencv_rgbd=OFF to the CMAKE command. Not all contrib modules build perfectly for the moment sadly...

StevenPuttemans gravatar imageStevenPuttemans ( 2015-03-09 07:13:35 -0500 )edit

I did what you told me to did , I had same errors with another module "saliency" so I disable it , it works fine , in the 35% same errors with module" ximgproc" .. disabled ,... finally I disabled the "reg" module , but I had errors with one module that is diabled (ximgproc)... I really don't know what to do

Balam gravatar imageBalam ( 2015-03-09 07:47:38 -0500 )edit