Ask Your Question
0

RPi 3B+ setting OPENCV_ENABLE_NONFREE:BOOL=ON does not enable "non-free algorithms" after cmake

asked 2019-09-20 16:21:44 -0500

gon gravatar image

This question was asked before, but the solutions provided, eg. here did not solve the problem.

The problem is, that the "Non-free algorithms" are not installed.

I am following this tutorial.

This is my command to start the build on a RPi 3B+ with newest build of "Raspbian Buster with desktop" :

(cv) pi@raspberrypi:~/opencv/build $ cmake -D CMAKE_BUILD_TYPE=RELEASE \ -D CMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr/local \ -D OPENCV_EXTRA_MODULES_PATH=~/opencv_contrib/modules \ D- ENABLE_NEON=ON cmake \ -D CMAKE_BUILD_TYPE=RELEASE \ -D CMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr/local \ -D OPENCV_EXTRA_MODULES_PATH=~/opencv_contrib/modules \ -D ENABLE_NEON=ON \ -D ENABLE_VFPV3=ON \ -D BUILD_TESTS=OFF \ -D OPENCV_ENABLE_NONFREE:BOOL=ON \ -D INSTALL_PYTHON_EXAMPLES=OFF \ -D BUILD_EXAMPLES=OFF ..

This is the output:

    -- The CXX compiler identification is GNU 8.3.0
-- The C compiler identification is GNU 8.3.0
-- Check for working CXX compiler: /usr/bin/c++
-- Check for working CXX compiler: /usr/bin/c++ -- works
-- Detecting CXX compiler ABI info
-- Detecting CXX compiler ABI info - done
-- Detecting CXX compile features
-- Detecting CXX compile features - done
-- Check for working C compiler: /usr/bin/cc
-- Check for working C compiler: /usr/bin/cc -- works
-- Detecting C compiler ABI info
-- Detecting C compiler ABI info - done
-- Detecting C compile features
-- Detecting C compile features - done
-- Detected processor: armv7l
-- sizeof(void) = 4 on 64 bit processor. Assume 32-bit compilation mode
-- Performing Test HAVE_CXX_ATOMICS_WITHOUT_LIB (check file: cmake/checks/atomic_check.cpp)
-- Performing Test HAVE_CXX_ATOMICS_WITHOUT_LIB - Success
-- Found PythonInterp: /usr/bin/python2.7 (found suitable version "2.7.16", minimum required is "2.7") 
-- Found PythonLibs: /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libpython2.7.so (found suitable exact version "2.7.16") 
-- Found PythonInterp: /home/pi/.virtualenvs/cv/bin/python3 (found suitable version "3.7.3", minimum required is "3.2") 
-- Found PythonLibs: /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libpython3.7m.so (found suitable exact version "3.7.3") 
-- Looking for ccache - not found
-- Performing Test HAVE_CXX_FSIGNED_CHAR
-- Performing Test HAVE_CXX_FSIGNED_CHAR - Success
-- Performing Test HAVE_C_FSIGNED_CHAR
-- Performing Test HAVE_C_FSIGNED_CHAR - Success
-- Performing Test HAVE_CXX_W
-- Performing Test HAVE_CXX_W - Success
-- Performing Test HAVE_C_W
-- Performing Test HAVE_C_W - Success
-- Performing Test HAVE_CXX_WALL
-- Performing Test HAVE_CXX_WALL - Success
-- Performing Test HAVE_C_WALL
-- Performing Test HAVE_C_WALL - Success
-- Performing Test HAVE_CXX_WERROR_RETURN_TYPE
-- Performing Test HAVE_CXX_WERROR_RETURN_TYPE - Success
-- Performing Test HAVE_C_WERROR_RETURN_TYPE
-- Performing Test HAVE_C_WERROR_RETURN_TYPE - Success
-- Performing Test HAVE_CXX_WERROR_NON_VIRTUAL_DTOR
-- Performing Test HAVE_CXX_WERROR_NON_VIRTUAL_DTOR - Success
-- Performing Test HAVE_C_WERROR_NON_VIRTUAL_DTOR
-- Performing Test HAVE_C_WERROR_NON_VIRTUAL_DTOR - Success
-- Performing Test HAVE_CXX_WERROR_ADDRESS
-- Performing Test HAVE_CXX_WERROR_ADDRESS - Success
-- Performing Test HAVE_C_WERROR_ADDRESS
-- Performing Test HAVE_C_WERROR_ADDRESS - Success
-- Performing Test HAVE_CXX_WERROR_SEQUENCE_POINT
-- Performing Test HAVE_CXX_WERROR_SEQUENCE_POINT - Success
-- Performing Test HAVE_C_WERROR_SEQUENCE_POINT
-- Performing Test HAVE_C_WERROR_SEQUENCE_POINT - Success
-- Performing Test HAVE_CXX_WFORMAT
-- Performing Test HAVE_CXX_WFORMAT - Success
-- Performing Test HAVE_C_WFORMAT
-- Performing Test HAVE_C_WFORMAT - Success
-- Performing Test HAVE_CXX_WERROR_FORMAT_SECURITY
-- Performing Test HAVE_CXX_WERROR_FORMAT_SECURITY - Success
-- Performing Test HAVE_C_WERROR_FORMAT_SECURITY
-- Performing Test HAVE_C_WERROR_FORMAT_SECURITY - Success
-- Performing Test HAVE_CXX_WMISSING_DECLARATIONS
-- Performing Test HAVE_CXX_WMISSING_DECLARATIONS - Success
-- Performing Test HAVE_C_WMISSING_DECLARATIONS
-- Performing Test HAVE_C_WMISSING_DECLARATIONS - Success
-- Performing Test HAVE_CXX_WMISSING_PROTOTYPES
-- Performing Test HAVE_CXX_WMISSING_PROTOTYPES - Failed
-- Performing Test HAVE_C_WMISSING_PROTOTYPES
-- Performing Test HAVE_C_WMISSING_PROTOTYPES - Success
-- Performing Test HAVE_CXX_WSTRICT_PROTOTYPES
-- Performing Test HAVE_CXX_WSTRICT_PROTOTYPES - Failed
-- Performing Test HAVE_C_WSTRICT_PROTOTYPES
-- Performing Test HAVE_C_WSTRICT_PROTOTYPES - Success
-- Performing Test HAVE_CXX_WUNDEF
-- Performing Test HAVE_CXX_WUNDEF - Success
-- Performing Test HAVE_C_WUNDEF
-- Performing Test HAVE_C_WUNDEF - Success
-- Performing Test HAVE_CXX_WINIT_SELF
-- Performing Test HAVE_CXX_WINIT_SELF - Success
-- Performing Test HAVE_C_WINIT_SELF
-- Performing Test HAVE_C_WINIT_SELF - Success
-- Performing Test HAVE_CXX_WPOINTER_ARITH
-- Performing Test HAVE_CXX_WPOINTER_ARITH - Success
-- Performing ...
(more)
edit retag flag offensive close merge delete

2 answers

Sort by ยป oldest newest most voted
1

answered 2019-09-21 03:19:14 -0500

gon gravatar image

Dear LBerger,

thank you for your help. Your analysis was correct. Unfortunately as a new user I am not allowed to answer to my own thread for 2 days. So I post my quick answer here in the comments.

(cv) pi@raspberrypi:~/opencv/build $ cmake -D CMAKE_BUILD_TYPE=RELEASE \
>     -D CMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr/local \
>     -D OPENCV_EXTRA_MODULES_PATH=~/opencv_contrib/modules \
>     -D ENABLE_NEON=ON \
>     -D ENABLE_VFPV3=ON \
>     -D BUILD_TESTS=OFF \
>     -D OPENCV_ENABLE_NONFREE=ON \
>     -D INSTALL_PYTHON_EXAMPLES=OFF \
>     -D BUILD_EXAMPLES=OFF ..

Thank you and have a nice weekend!

edit flag offensive delete link more
0

answered 2019-09-21 02:38:47 -0500

LBerger gravatar image

updated 2019-09-21 02:42:38 -0500

Something is wrong in your command. opencv_contrib is defined twice. There is no opencv_contrib modules in your cmakeooutput My script to build opencv with opencv_contrib on raspberry :

#!/bin/bash -e
myRepo=$(pwd)
CMAKE_CONFIG_GENERATOR="Unix Makefiles"
if [  ! -d "$myRepo/opencv"  ]; then
    echo "clonning opencv"
    git clone https://github.com/opencv/opencv.git
    mkdir Build/opencv
    mkdir Install
    mkdir Install/opencv
else
    cd opencv
    git pull --rebase
    cd ..
fi
if [  ! -d "$myRepo/opencv_contrib"  ]; then
    echo "clonning opencv_contrib"
    git clone https://github.com/opencv/opencv_contrib.git
    mkdir Build/opencv_contrib
else
    cd opencv_contrib
    git pull --rebase
    cd ..
fi
RepoSource=opencv
pushd Build/$RepoSource
CMAKE_OPTIONS='-DBUILD_PERF_TESTS:BOOL=OFF -DBUILD_TESTS:BOOL=OFF -DBUILD_DOCS:BOOL=OFF  -DWITH_CUDA:BOOL=OFF -DBUILD_EXAMPLES:BOOL=OFF -DINSTALL_CREATE_DISTRIB=ON'
cmake -G"$CMAKE_CONFIG_GENERATOR" \
-DOPENCV_ENABLE_NONFREE=ON \
-DBUILD_opencv_world=OFF \
-DWITH_OPENCL:BOOL=FALSE \
$CMAKE_OPTIONS -DOPENCV_EXTRA_MODULES_PATH="$myRepo"/opencv_contrib/modules -DCMAKE_INSTALL_PREFIX="$myRepo"/Install/"$RepoSource" "$myRepo/$RepoSource"

echo "************************* $Source_DIR -->release"
cmake --build .  --config release
cmake --build .  --target install --config release
popd
edit flag offensive delete link more
Login/Signup to Answer

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2019-09-20 16:21:44 -0500

Seen: 57 times

Last updated: Sep 21